| Levesek:
Bolgár uborkaleves |
4 személyre |
Az uborkát és az újhagymát (a szárával együtt) vágd apróra. A joghurthoz keverd hozzá az uborkalevet, tedd bele az uborkát, a hagymát, a zúzott fokhagymát, adj hozzá egy evőkanálnyi borecetet, majd ízesítsd cukorral, borssal, sóval. Végül fedd le, s a tálalásig - legalább fél óra hosszan - tartsd a jégszekrényben. |
8 dl joghurt 4 kis kovászos uborka 2 dl kovászosuborka-lé 1 csomag újhagyma 4 gerezd fokhagyma borecet cukor őrölt fehér bors só |
Sárgaborsó-krémleves |
4 személyre |
A sárgaborsólisztet - folyamatos keverés mellett - öntsd fel 1,5 liter vízzel, sózd meg, s tedd fel főni. Készíts vöröshagymás vagy paprikás rántást, s amint a borsó felforrt, rántsd be. Ha ezt követően újra felforrt, még 2 percig főzd. |
15 teáskanálnyi sárgaborsóliszt olaj vöröshagyma liszt só |
Sárgabarack-krémleves |
4 személyre |
A barackokat hámozd meg, magozd ki, s vágd négyfelé. A tejfölből és a lisztből készíts habarást. Forrósítsd fel a vajat, dobd rá a gyümölcsöket, s addig dinszteld, míg a barackok szétesnek. Ekkor engedd fel 1 liter vízzel, cukrozd meg, s forrald össze. 4-5 perc forrás után a habarás hozzáadásával sűrítsd be. Ha kész, a fogyasztásig tedd hűtőbe, s a tálaláskor szórd meg durvára vágott mandulával. |
8 érett sárgabarack 2 dl tejföl 2 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszt 1 evőkanálnyi vaj cukor 1 evőkanálnyi mandula |
Savanyú tojásleves |
4 személyre |
2 evőkanálnyi olajjal és 1 evőkanálnyi liszttel készíts (zsemleszínű) paprikás rántást. Azt öntsd fel 1 liter vízzel, s forrald fel. Közben sózd, borsozd, cukrozd, adj hozzá egy kis őrölt babérlevelet és ecetet. Ha felforrt, a tojásokat egyenként üsd bele egy mélyebb kanálba, s azzal tedd bele a levesbe (a cél az, hogy lehetőleg maradjanak egyben). Addig ne kevergesd, amíg a tojások meg nem szilárdulnak, viszont utána folyamatos keverés mellet csurgasd bele a tejfölt. Végül jól forrald össze az egészet. |
4 tojás 1 dl tejföl 1 kis fej vöröshagyma olaj ecet liszt pirospaprika őrölt babérlevél őrölt bors cukor só |
Főételek:
Szilveszteri lencsetál |
|
A lencsét főzd meg sóval és babérlevéllel ízesített vízben, majd szűrd le, s hagyd kihűlni. A meghámozott lilahagymát vágd fel vékonyan félkarikákra, s készíts belőle cukros ecetes hagymasalátát. Ezt hagyd állni egy órát, majd szűrd le (a levére is szükség lesz!), s a hagymát add a lencséhez. A tejfölt ízesítsd mustárral, s add hozzá a hagymasaláta levét is, majd az öntetet keverd a hagymás lencséhez. Tálalás előtt hagyd az egészet hűvös helyen összeérni. |
50 dkg lencse 1-2 fej lilahagyma 4,5 dl tejföl cukor mustár babérlevél ecet só |
Tejszínes kukorica |
4 személyre |
A hagymát vágd nagyon apróra, vagy reszeld le, majd a vajon párold üvegesre. Ezután add hozzá a kukoricát, szórd meg apróra vágott petrezselyemmel (vagy majoránnával), sóval, borssal és öntsd le a tejszínnel. Csak annyira melegítsd fel, hogy ne forrjon. |
60 dkg konzervkukorica 1,5 dl tejszín 1 kis fej hagyma diónyi vaj petrezselyem (vagy majoránna) bors só |
Friss csemegekukoricából is jó, de ekkor a tejszínnel való felöntés előtt még a kukoricának is meg kell puhulnia. |
Tojáspörkölt |
2-3 személyre |
Az apróra vágott hagymát az olajon pirítsd aranysárgára, hintsd meg késhegynyi pirospaprikával és kevés sóval, majd ereszd fel a paradicsomlével. Ekkor tedd bele a felszeletelt kemény tojásokat, s néhány percig - keverés helyett az edényt olykor rázogatva - párold. A tálalás előtt locsold meg tejföllel és bőven szórd meg finomra vágott petrezselyemmel. |
6 tojás 1 nagy fej hagyma 3 evőkanál olaj 2 dl paradicsomlé 1 dl tejföl pirospaprika petrezselyem só |
Vegetáriánus nyárs |
|
A megtisztított kukoricacsöveket kb. 4-6 cm-es darabokra, az uborkát vastag karikákra, a zöldpaprikát nagy kockákra, míg a hagymákat félbevágjuk, a megmosott paradicsomok szárát pedig eltávolítjuk. A konzerv gombát leszűrjük. Az előkészített alapanyagokat váltakozva nyársra húzzuk. Körben megsózzuk, meghintjük őrölt borsika- és kakukkfűvel, majd olajjal megkenjük. Parázs fölött - gyakori forgatás mellett - színesre sütjük. |
8 gombafej (konzerv) 2 cső zsenge kukorica 8 kemény paradicsom 2 zöldpaprika 8 kicsi hagyma 2 kis uborka 1 mokkáskanál őrölt borsikafű 1 mokkáskanál őrölt kakukkfű 2 evőkanál olaj só |
Desszertek:
Túróval töltött alma |
|
A megmosott almák tetejéből vágj le egy 1-1,5 centis szeletet, a belsejüket pedig vájd ki úgy, hogy legalább 1 centis faluk maradjon. A túróhoz adj mazsolát, cukrozd meg, s keverj hozzá annyi tejfölt, hogy egyenletes masszát kapj. (Esetleg feljavíthatod 1-2 tojássárgájával is.) A kikevert túrót hagyd pihenni egy fél órát, majd töltsd az almákba, végül tedd vissza rájuk a levágott felső szeleteket. Egy tepsi alját vajazd meg, állítsd bele az almákat, s tedd közepesen meleg sütőbe. (A töltésnél visszamaradt túrót - esetleg összekeverve a kivájt almabéllel - csomagold alufóliába, és úgy helyezd a tepsibe.) |
alma tehéntúró tejföl mazsola porcukor vaj |
Túróval töltött zsemle |
|
A zsemle tetejét vágd le, s vájd ki a belét úgy, hogy legalább 1 centis fala maradjon. Magát a zsemlét egy-két pillanatra mártsd tejbe - de vigyázz, hogy az csak kívülről, a héját érje -, majd csurgasd le. A zsemlebelet egy-két percre áztasd bele a tejbe, csavard ki, s keverd hozzá a túróhoz. A masszát lágyítsd tojássárgájával, s fűszerezd vaníliás cukorral és kevés reszelt citromhéjjal. A kivájt zsemlét töltsd meg a keverékkel, a tetejére morzsolj kevés vajat, majd megvajazott tepsibe téve, középmeleg sütőben süsd pirosra. |
zsemle tehéntúró tej tojássárgája vaníliás cukor citromhéj vaj |
Vaníliás kifli (gluténmentes) |
|
A lisztet szitáld át, majd a hozzávalókat gyúrd sima tésztává. A masszát nyújtsd ki, vágj belőle négyszögeket, s azokat felsodorva formálj kis kifliket. Tedd kizsírozott tepsibe, s előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél süsd meg (nem kell megbarnulnia!). A még forró kifliket forgasd vaníliás porcukorba. |
a tésztához: 21 dkg Mantler gluténmentes liszt 15 dkg vaj 5 dkg cukor 1 dkg vaníliás cukor 8 dkg darált mogyoró vagy dió 1 tojás a tetejére: vaníliás porcukor |
|
| |